Názory a pohľady ...

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Egypt - Sharm El Sheikh - pekná dovolenka

Ahojte:) blíži sa čas dovoleniek, a verím že mnohí už teraz rozmýšľame, kam pôjdeme toto leto. Možno Vám pomôže aj tento článok. Neberte ho ako reklamu, sú to len a len moje pocity a skúsenosti:)

Ahojte :)

Popíšem tu moju minuloročnú dovolenku, ktorá ma veľmi príjemne prekvapila nakoľko - keď sa teraz v pamäti vraciam dozadu - bola riešená naozaj na poslednú chvíľu ... snáď tým najposlednejším Last Minute :) Upozorňujem že ide o dlhý článok, takže ak máte záujem, pohodlne sa usaďte a ... nech sa páči :) :) :)

Last Minute je skoro vždy lotériou, nakoľko vačšinou vyberáme už iba z toho čo zostalo. Keď ku tomu pripočítame aj skutočnosť, že disponujeme obmedzenými finančnými prostriedkami (inak by sme možno Last Minute ani neriešili - že? :) ), tak výsledok takéhoto výberu zájazdu môže byť neistý - ale vôbec nemusí byť žiadnym sklamaním!
Rada: aj keď riešite dovolenku na poslednú chvíľu, nerozhodujte sa pri voľbe Last Minute iba podľa ceny, ale nájdite si čas na naštudovanie základných informácií o lokalite, o hoteli, o službách, pozrite si nejaké články, recenzie atď... Mám totiž známych, ktorí sa už párkrát popálili tým, že robili všetko na poslednú chvíľu a brali prvý zájazd, ktorý sa vošiel do budgetu a ziadne doplňujúce informácie mimo katalógu cestovky neriešili. Skončilo to spravidla menším alebo väčším sklamaním.

Môj výber minulý rok padol na Egypt a letovisko Sharm El Sheikh. Rozhodoval som sa medzi Hurghadou a Sharm-om a po preštudovaní dostupného materiálu vyšiel víťazne Sharm - čo neľutujem :)

Kde sa nachádza Sharm El Sheikh?

Nachádza sa na juhu Sinajského Poloostrova v Červenom mori.
Let z Bratislavy tvá cca 4 hodiny. Letí sa spravidla nad Maďarskom, Rumunskom, Bulharskom, Gréckom a následne nad Stredozemným morom. Po minutí Suezského prieplavu sa objaví pod vami neskutočný obraz Sinajského poloostrova.

Nalinkovaný obrázok Videli ste už niekedy v telke zábery z planéty Mars? Tak to čo uvidíte sa mu bude veľmi podobať :) Pod Vami uvidíte holé, červené hory, bez náznaku nejakej vegetácie. (No ... až na to more, neskutočne modré, a ktoré už na Marse nenájdete :) ) Až Vás zamrazí, ak si pomyslíte na to, že by ste tu museli núdzovo pristáť ...

 

 

Našťastie žiadne problémy sa nedejú, lety bývajú v tejto oblasti spravidla veľmi kľudné, bez žiadnych turbulencií a toto musím potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti :)

Po prílete na letisko a vystúpení z lietadla zažijete prvý šok! Horúci vzduch, asi tak, akoby ste otvorili rúru keď sa práve chystáte skontrolovať grilované kura! Takže na to pozor, už v Júni ale dokonca aj v Septembri môže byť tento zážitok pre niekoho dosť stresujúci.
RADA: Pre vstup do Egypta je potrebné mať platné vízum. Toto vízum si môžete zaplatiť už v cestovke, ktorá Vám ho po prílete do Egypta vybaví, alebo si ho môžete kúpiť sami aj na letisku po prílete. Odporúčam kúpiť si ho sám, nakoľko je až trikrát lacnejšie ako keď si ho kupujete cez cestovku. Ide vlastne o dve známky (ako poštové), ktoré je treba si kúpiť a nalepiť na voľnú stranu vo vašom pase. Rozdiel je v tom, že pokiaľ ste si tieto známky vopred zaplatili cez cestovku, dá Vám ich delegát, čakajúci Vás na letisku, inak musíte ísť ku okienku kde sa tieto víza predávajú a kupiť si ich sami. Pokiaľ delegát všetkých cestujúcich zhromaždil, a podelil im tie známky, my sme už boli dávno vybavení, a trikrát lacnejšie :)

Veľkou výhodou je umiestnenie letiska, ktoré je naozaj neďaleko letoviska, takže presun klimatizovaným autobusom do hotelov trvá naozaj krátko!

 Lokalita Sharm El Sheikh a informácie o ubytovaní

Tu by som sa chcel pozastaviť nad dôležitou vecou, aby nevhodný výber hotela nevyústil do zbytočného sklamania. Pri výbere hotela si vyberajte minimálne 4 hviezdičky. Spravidla platí, že pri porovnávaní egyptských hotelov s hotelmi európskymi vždy tomu egyptskému odoberte jednu hviezdičku ;). Čiže štvorhviezdičkový hotel v Egypte = trojhviezdičkovému hotelu v Európe.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou hotela je jeho umiestnenie a s tým súvisiaca jeho vzdialenosť od mora prípadne od centra.

Naama Bay
Táto časť letoviska je spravidla považovaná za jeho centrum, a jeho dušu, ktorá ožíva hlavne v noci. Keď ho v noci navštívite, alebo sa naň pozriete zo strechy Vášho hotela, prípadne nejakej reštiky umiestnenej na streche - uvedomíte si prečo toto letovisko volajú Las Vegas Ázie. Úplne Vás dostane to, že v takej ničote kde naokolo nie je ani jeden jediný strom, žiadne steblo trávy - vyrástla taká veľká - A KRÁSNA - oáza, akou je Sharm El Sheikh! Predpokladám že tu strávite nejeden večer. Centrum je plné kaviarní, reštaurácií nákupných možností - a pozor!!! - takého egyptsko/európskeho charakteru!!!. Takže nemusíte sa báť zlých služieb, nečistoty, atď ... celé centrum je čisté a na úrovni, takže sa nemusíte báť dať si niekde Colu, Pivo, Vodnú fajku. Ďalšou dôležitou vlastnosťou tohto centra je jeho celková úroveň, ktorá sa údajne nedá porovnať napr. z Hurghadou alebo inými strediskami. Všetko tu má akýsi vyšší štandard, nádych luxuzu a egyptskí obchodníci (povestní tým že Vás ťahajú do svojich obchodíkov) nie sú takí otravní a drzí, ako v iných letoviskách. Keď im jasne poviete, že nemáte záujem, spravidla to pochopia :)

No ale vráťme sa ku správnemu výberu hotela. Máte dve možnosti:

  • Hotely trochu bokom od Naama Bay - sú hotely, ktoré sú spravidla veľmi dobré, napr. slávny Crown Plaza - ktoré sú síce krásne a úplne v poriadku avšak - sú trochu bokom od centra. Pripravte sa teda, že na večerné návštevy Naama Bay budete potrebovať taxík - spravidla sa do jedného taxíka vojdete aj šiesti aj siedmi (heh, treba si to vyskúšať - tie upravené taxíky :) ) a jazdu s nimi - je to zážitok.
    RADA: Pozor! cenu však vždy zjednávajte vopred - skôr ako nastúpite. Pokiaľ sa dohodnete, taxikár už následne nebude pýtať viac. Informujte sa u Vášho delegáta aká je optimálna suma za taxík do Naama Bay. O jednaní budeme hovoriť aj samostatne :)
  • Hotely priamo v Naama Bay prípadne na jeho okraji. Pozor! Nie všetky hotely majú vlastnú pláž!!! ale využívajú pláže sesterských hotelov. Príkladom sú napr. hotely Sonesta Beach a Sonesta Club. tento druhý nemá vlastnú pláž, ale využíva pláž hotela Sonesta Beach. Prečo na toto upozorňujem? Pozrite si nasledovný obrázok:

Jednotlivé hotely sú spravidla umiestnené po oboch stranách hlavnej cesty. Z obrázku je jasne vidieť, že hotely pri mori majú vlastnú pláž, ale návštevníci hotelov z druhej strany cesty navštevujú pláže tých hotelov, ktoré sú pri mori. Týchto návštevníkov na pláž prevážajú autobusy, ale môžu ísť ku pláži aj sami - pešo.
Tu však upozorňujem, že aj keď sa to na obrázku možno nezdá, ide o pomerne veľké vzdialenosti!!! Tie hotely sú strašne rozľahlé, počítajte s tým, že cesta pešo na pláž - dokonca cez hlavnú cestu!!! - pozor rodiny s deťmi! - môže trvať aj 20 min!!!. A nezabudnite že vonku je tam v chládku! cca 38 stupňov!
Teda na toto sa v cestovke ohľadne Vášho hotela určite pýtajte, aby ste si zbytočne nepokazili inak krásnu dovolenku !!!
Obrázok zobrazuje iba časť hotelov, vybral som si však názorný príklad aby ste pochopili čo mám na mysli :)

Ešte si na obrázku všimnite pri mori ten hnedý pás - ide o slávnu Promenádu Naama Bay :) Pokiaľ bývate v tom žltom hoteli (kde som býval ja :) ) a idete smerom doľava, tak sa vlastne blížite do Naama Bay - cca za tými modrými hotelmi. Vrele odporúčam ako večernú prechádzku do Naama Bay - cca 15 min - vobec nepotrebujete taxík. Z pravej strany sa pozeráte na nádherné hotelové záhrady, a z ľavej strany sú pláže s reštauráciami všetkého druhu :) - nádhera :) - sorry nemam lepšie foto a hlavne z večera keď je tam nádherne a živo ...

prevzatý obrázok

Hotely sú spravidla nádherné, robené sú metódou rozľahlých komplexov s nádhernými záhradami, a preto hovorím, pokiaľ máte hotel s vlastnou plážou, vôbec Vám nebude vadiť, že v prípade - ak budete ubytovaní vo vzdialenejšej časti hotela - Vám cesta ku pláži pár minút potrvá. Cestou sa spravidla môžete osviežiť v bazénoch, či kochať sa nádhernými záhradami a obdivovať ich dokonalé zavlažovacie systémy :)

Ok, nejdem Vám zase opisovať všetko, ďalšie krásy (a sú), musíte objaviť aj sami :)

MORE

Tak .... more v Sharme .... aspoň pre mňa ... je to najkrajšie more, ku ktorému sa dá za normálne peniaze dostať. Zabudnite na Chorvátsko, zabudnite na Grécko, zabudnite na Španielsko, či Tunisko .... Červené more je iné!!! ... Červené more je ... živé!!! Nádherná farba, teplá voda ale hlavne ten podmorský život!!! to je úchvatné! Aj pokiaľ by ste boli 10 dní iba pri pláži, nikdy sa nebudete nudiť! a hlavne si nezabudnite šnorchel, nakoľko bez neho sa Vám sem ani neoplatí cestovať.

Samozrejme, aby som nepreháňal a rešpektoval aj iné vkusy, nie každému bude takéto more vyhovovať najmä z toho dôvodu, že v Sharme ide v drvivej vačšine o koralové pláže. Koralové pláže spravidla znamenajú, že na vstup do vody sa odporúča obuv, poprípade sa do vody dá ísť z pontónových nosníkov. Priznám sa, že ja som obuv nepotreboval...
Tam kde sú však koraly, more žije a to je ten hlavný rozdiel oproti bežným pieskovým, štrkovým, kamenistým plážam. Veď nakoniec posúďte sami :)

Dobré že? :) :) :) pritom ide o fotky amatérske, nie sú to fotky stiahnuté z webu. Je to naozaj tak, že sa nemusíte ani ponoriť, stačí cez okuliare nazrieť pod hladinu vody, a otvára sa Vám nádherný podvodný svet priamo pri Vašich hotelových plážach. Ryby sú milé a prítulné, voda je teplá a priezračná :) je to zážitok.

S ohľadom na ceny zájazdov si myslím že krajšie more z pohľadu čistoty a podmorského života za túto cenu nenájdete.

Služby:

Bol som príjemne prekvapený, nakoľko z rozprávania iných ešte pred zájazdom som čakal služby omnoho horšie. Práve že môžem povedať - že služby boli vzhľadom na krajinu - nadštandardné. Pozor, veľkú úlohu zohrá aj úvodné školenie Vášho delegáta, ktorý Vám potrebné veci vysvetlí, takže pozorne ho počúvajte a nebojte sa ho opýtať na všetko, čo Vás zaujíma.

Na hoteloch panovala čistota v izbách, každý deň sa upratovalo. Čisto bolo aj vo všetkých iných spoločných priestoroch hotela. Údržba hotelových záhrad je kapitola sama o sebe. Zostanete užasnutí z tých farieb a nebudete chcieť pochopiť, ako je možné že v takom suchu a teplote sa tým rastlinám darí. Odpoveďou je prepracovaný zavodňovací systém riadený počítačovou technikou - ktorý automaticky spúšťa jednotlivé okruhy podľa potreby, najmä však v noci.
Samotné hotely - vzhľadom na to, že ide o rozľahlé záhradné komplexy - majú veľa personálu, čiže pri prechádzke hotelom ich stretnete, budú sa milo usmievať a pozdravia Vás. Hotely majú spravidla viacero reštaurácií a pokiaľ máte minimálne 4hviezdičkový hotel, sú v poriadku.
Upozorňujem však, že pokiaľ si v hotelovej reštaurácii niečo dokupujete mimo toho, čo máte zaplatené (napr. polpenziu, resp nemáte full all inclusive), bude to relatívne drahé - ale to je všade tak, že hotel je ovela drahší ako v meste ...

Pozor však na pitnú vodu, v Egypte sa nedoporučuje piť vodu z vodovodných kohútikov na izbách ani žiadnu inú vodu priamo z nejakeho prameňa a pod!!! Hrozia vážne žalúdočné ťažkosti (faraonova pomsta) - o tomto viacej v praktických radách.

Inak sú služby v meste (Naama Bay) v obchodoch a reštauráciách celkom v pohode, je treba si ale zvyknúť na Egypťanov, že sú síce srdeční ale trošku pomalí .... čo docela vzhľadom na šialené teploty aj môžeme pochopiť. Hlavne sa opustite, ste na dovolenke a neponáhľajte sa.
Možno sa Vám bude v arabskej kultúre a v ľuďoch zdať všeličo divné, avšak berte všetko s nadhľadom a s dobrou náladou, ľudia Vám nechcú zle, sú proste takí :) Heh, a všimnite si, že všade sú zamestnaní iba chlapi.

Kvalitu služieb ovplyvňuje aj ... Bakšiš :)

Jasné ... bakšiš (čiže niečo ako sprepitné) ... tak na toto si zvyknite, je to tu nepísanou povinnosťou. Ak nedáte bakšiš, naoko bude všetko v poriadku ale nabudúce možno služba už nebude taká kvalitná. Ale nebojte sa, nie je to až také zlé, poradím Vám v praktických radách na konci :)

 Fakultatívne výlety - kam sa oplatí ísť pozrieť?

No jasné, nie všetci sa chcú celých desať dní iba vyvaľovať na hotelovej pláži nie? :):):) Preto Vám odporučím niektoré výlety ... tie ktoré som absolvoval ... resp... o ktorých som čo to počul... a ktoré sa podľa môjho názoru oplatia ...

V prvom rade si treba uvedomiť, že na výlet budete môcť ísť cez Vlastnú cestovku, ale taktiež totožné - či veľmi podobné výlety Vám ponúknu aj agenti miestnych cestoviek, rovno na pláži. Záleží iba na Vás akú ponuku si vyberiete. Ponuky miestnych kancelárií sú často cenovo aj dva až trikrát nižšie ako ponuka Vašej cestovky. Samozrejme, vtedy spravidla nie je zabezpečený slovensky alebo česky hovoriaci delegát, takže výklady budete počúvať v angličtine, taliančine prípadne nemčine alebo francúžštine. Nemusíte sa však báť ísť aj cez miestnu cestovku, lebo sa naozaj snažia, a niekedy - vzhľadom na lepšiu znalosť miestnych pomerov - takýto výlet dopadne lepšie ako keď by ste ho absolvovali Vašou cestovkou.
Pozor! Vždy sa však na všetkom dopredu dohodnite a to najmä cenu a čo za tú cenu dostanete ... doprava/strava/potrebné pomôcky/poistenie ... atd.
TIP: Nebojte sa chalanov na pláži, ktorí ponúkajú výlety, alebo tetovanie henou či iné služby... sú to mladí chalani, ktorí si robia svoju prácu a naozaj sa ich netreba báť. Sú priateľskí a dá sa s nimi porozprávať a dozvedieť sa niečo viac o spôsobe ich života resp. o krajine. Samozrejme, nezabúdajte že o hranicach kam má smerovať Váš rozhovor rozhodujete Vy - najmä ak ste osoba ženského pohlavia :) ... lebo európske baby sa im páčia, ale nie sú nebezpeční ;)

  • Takže určite si nenechajte ujsť výlet do Káhiry! Pozor, ide však o cca 6 hodinovú cestu klimatizovaným autobusom, spravidla sa cestuje od polnoci do rána. V rámci tohto výletu navštívite pyramídy, sfingu, egyptské múzeum, papyrusovú výrobu s predvedením výroby papyrusu, obed na Níle, a v niektorých verziách aj plavbu Nílom. Ešte je tu návšteva parfumérie, toto je však zamerané na to, aby ste si nejaký parfum kúpili.
    Ak ste nikdy pyramídy na vlastné oči nevideli nenechajte si tento výlet ujsť!!! cesta autobusom sa dá zvládnuť a uvidíte že budete mať z toho krásny zážitok - možno aj na celý život!. Najmä pre jazykovo nezdatných sa oplatí ísť cez vlastnú cestovku, aby ste mali zabezpečený výklad v slovenčine alebo v češtine. Nemusíte sa však báť využiť ani služby miestnej cestovky - mám odskúšanú aj túto verziu :) Ceny boli cca 50 USD cez miestnu a 90 USD cez vlastnú cestovku - na osobu. Na tento výlet je nutné zobrať si so sebou cestovný pas, teplejšie oblečenie do autobusu a aj vlastné zásoby vody (aj keď Vám vodu dajú tiež aj organizátori). Samozrejmosťou je aj ľahké oblečenie a pohodlná obuv + peniaze. Tiež nezabudnite krém na opaľovanie, klobúk a slnečné okuliare :)
    Ešte raz hovorím, ak ste v Káhire neboli CHOĎTE TAM :) NAOZAJ SA TO OPLATÍ aj keď sa Vám to zdá náročné:):):) !!!
     
  • Výlet do púšte štvorkolkami - tak toto je zážitok najmä pre pánsku časť :) samozrejme môžete si zobrať aj Vaše partnerky, štvorkolky sú dokonca dvojmiestne :) ... výlet stojí cca 25 USD. Pozor, na Sinaji nie je klasická piesočnatá púšť ale kamenistá, na štvorkolkách to môže poriadne natriasať. Odmenou bude zážitok z marťanskej červenej krajiny a oddych v beduínskom stane s podávaním osviežujúcich nápojov :) POZOR: je potrebné zobrať so sebou: slnečné okuliare, vačšiu šatku, ktorú si obtočíte okolo hlavy, aby Vám nešiel piesok do nosa a úst (šatku Vám predajú aj na mieste za cca 5USD - ak ju nemáte určite si ju kúpte!!! neoľutujete).Zoberte si niečo aj na dlhe rukavy, lebo pokiaľ budete dve hodiny držať volant, slnko vám spáli ruky!!! - slnko v púšti je vražedné!. A nakoniec, samozrejme - VODA zoberte si ju do príručného ruksaku na chrbát so sebou! :)
     
  • prevzatý obrázokVýlet do národného parku Ras Mohamed - chránené územie v Egypte - jeden z najkrajších prírodných koralových parkov na svete. Viacej ako dvesto druhov rôznych koralov a neskutočne bohatý podmorský život. Podvodné fotografie, ktoré som vyššie zverejnil sú iba vrcholkom hory, ktorú zazriete v tomto Národnom parku. Cena cca 25USD/osoba. Ide sa tam peknými dvojposchodovými jachtami, kde je spravidla zabezpečený aj obed. Je viacero zastávok, rozdelených aj podľa náročnosti. Super je zastávka na otvorenom mori, keď skáčete z pohybujúcej sa jachty do vody, potom tam cca 45 min šnorchlujete vo vlnách a následne sa povrazom doťahujete na pohybujúcu sa loď. Hotové špeciálne jednotky - táto zastávka je len pre dobrých plavcov :) Tie ďalšie sú však úžasné pre všetkých. Pozor! nemusíte sa potápať klasicky s bombou, stačí Vám šnorchel a plutvy!!! pokiaľ ich nemáte v cene výletu Vám ich požičajú. Výlet trvá od rána do cca 17:00. Nenechajte si ho ujsť, vrele odporúčam! :)

    Samozrejme môžete ísť do Ras Mohamed na klasické potápanie s bombou na chrbte... škoda že mi nevyšiel čas toto vyskúšať. Potápačské kurzy nájdete skoro pri každom hoteli, takže záujemcovia o aktívne potápanie si v Sharme prídu na svoje :)
     
  • Návšteva kláštora Sv. Kataríny - s výstupom na horu Sinaj - na tomto výlete som nebol, nevyšiel čas, bol však relatívne populárny. Ide sa tam v noci, (aby ste nedostali úpal na slnku). Vystupuje sa hore ku kláštoru po schodisku s baterkou, z jednej strany schodiska je priepasť. Pozor, údajne ide o tisíce schodov !!! Výlet je vhodný iba pre zdravých. Hore pozorujete vraj nááádherný východ slnka a samotný kláštor. Pre tých ktorý by výstup nezvládali je možné absolvovať ho na ťave.
     
  • Ďalšie výlety ako beduínska večera, diskotéka v púšti či farebný Canyon a ostatné ... neviem :) snáď niekedy nabudúce :)

Organizácia:

Organizáciou som bol nadšený, bolo to spôsobené asi kvalitou delegátov, ktori ani na sekundu nezaváhali. Bol som už na viacerých dovolenkách ale nikde organizácia nebola taká perfektná ako tu. Všetko fungovalo presne na minútu. Nikde sme nečakali, či už pri organizovaní výletov, pri presunoch, atď ... a napriek tomu sme nikdy nemali pocit, že by nás delegáti nútili ponáhľať sa, alebo že by nám nechceli vyhovieť.... Vždy akceptovali našu spätnú väzbu, a snažili sa vyhovieť. Boli nám vždy k dispozícii aj prostredníctvom SMS - ak neboli nablízku.
Dokonca aj keď nemuseli, všetky delegátky sa prišli s nami rozlúčiť na letisko.
KLOBÚK DOLU :)

Bezpečnosť:

Tak ... treba si uvedomiť že Egypt už nie je európa, čiže kraj na aký sme zvyknutí. Vzhľadom na situáciu v krajine a relatívnu blízskosť Izraela (pozor, podľa nich Izrael neexistuje, aj na mapách je vyznačená Palestína)  sú v Egypte vojaci na každom kroku. S tým sa nedá nič robiť, na to si treba zvyknúť.

Celý Sharm El Sheikh je uzavretý a zvonku je chránený vojakmi a políciou. Nie je možné sa tam dostať bez úspešného prejdenia viacerých kontrolných punktov. Tieto punkty sú však za mestom, bežný turista si ich neuvedomuje, stretne sa s nimi v prípade výletu do Káhiry - preto je potrebné mať na tomto výlete so sebou platný cestovný pas.

V samotnom letovisku má každý hotel svoju ochranku, ktorá je nenápadná ale ostražitá. Na každom vstupe alebo výstupe z hotela alebo z hotelovej záhrady, či na vstupe na pláž sedí vojak (chudák je to jedno či na slnku alebo v chládku) a dáva na nás pozor. Niekomu sa to môže zdať spočiatku frustrujúce, ale o dva dni si už na to určite zvykne, vojaci sa vôbec do turistov nestarajú a ochote pomôžu ak treba, dokonca aj bez nároku na bakšiš :) sú radi že si ich niekto všime.

Cesta do Káhiry autobusom neprebieha tak ako keď sa ide z Hurghady - stráženým konvojom - ale individuálne. Je to spôsobené aj tým že sinajský polostrov je relatívne bezpečný, pri mojej ceste sme nič mimoriadne nezažili. Snáď len množstvo tých kontrolných punktov. :) ale nebojte sa, iba pri prvej kontrole kontrolujú aj pasažierov, potom už kontrolujú iba vodiča a jeho doklady :)
Káhira je plná vojakov. Na prvý pohľad sa to nezdá, veď tam žije aj 20 milionov ľudí - neoficiálne :) - ale sú tam. Všimnete si to najmä vtedy, keď niekde autobusom zastanete - napr. pri predajni papyrusov - okamžite sa akoby odnikiaľ zjavia dvaja vojaci a postavia sa z oboch strán autobusu :)

Hovorím, napriek tomu som nikdy nemal pocit, ze by mi nieco hrozilo, heh, možno pri pyramídach - dajte si pozor na otravných predavačov - vedia byť naozaj otravní, treba ich tvrdo odbíjať :) - TU VLASTNE PRÍDETE NA TO, AKÝM LUXUSNÝM LETOVISKOM JE VLASTNE SHARM :)

Praktické rady pri návšteve Egypta:

No a je tu pomaly záver, verím že sa Vám toto už ani nechce čitať, takže praktické rady:

  • ak sa rozhodnete navštíviť SharmElSheikh rozhodne si nezabudnite šnorchel, poprípade aj plutvy - bez šnorchla prídete o to najlepšie čo v Sharm-e môžete uvidieť
     
  • starostlivo si vyberajte hotel. Radšej zaplaťte o tisícku viacej, uvidíte, nebudete sklamaný. Ak nechcete večer chodievať do Naama Bay a chcete byť vačšinou na hoteli, môžete sa ubytovať aj mimo Naama Bay (spomínaná Crown Plaza, Sheraton a pod ...). Informujte sa ako je to s plážou!!! Pýtajte sa najmä či nebudete musieť ísť ku moru cez hlavnú cestu do susedného hotela! Ak Vám povedia že "Áno ale to je taká malá cesta" - neverte, je to štvorprúdovka pomerne vyťažená a niekedy je tam najmä pre deti obtiažne ju prejsť. Navyše od cesty Vás čaká ešte minimalne! 15 min. ku pláži po cca 38% teplote.
     
  • pozor na all inclusive ponuky!!! - opýtajte sa, či Vám all inclusive platí aj na pláži! - obzvlášť vtedy keď hotel teda nema svoju pláž ale idete do susedného hotela!!! Je možné že all icnlusive bude platit iba vo Vašom hoteli!
     
  • vopred sa opýtajte či sú lehátka a uteráky pri bazéne a pri pláži zdarma! niekde to nemusí byť samozrejmosťou.
     
  • pýtajte sa na prístup do vody. Majte na zreteli že zväčša ide o koralové pláže, takže žiaden piesok atď... Napr v hoteli kde som bol ja, ale bola časť pláže aj piesková a postupne sa menila na koralovú. Ak chcete šnorchlovať, tak naopak sa pýtajte ako je to so šnorchlovaním priamo na pláži Vášho hotela.
     
  • nebojte sa vysokých teplôt. Prvotný šok z lietadla určite zažijete, ale po dvoch dňoch si zvyknete - hlavne neprepadajte panike :)
     
  • Určite nezabudnite zobrať so sebou najmä potrebné lieky, slnečné okuliare, pokrývku hlavy, kvalitný opaľovací krém a niečo aj na dlhé aj na krátke rukávy. Taktiež obuv do vody je vhodná.
     
  • Bakšišné - pozor, nie je to povinnosťou - ale je dobre dávať bakšišné najmä chlapíkovi ktorý Vám upratuje denne izbu, prípadne po výletoch - keď sa spravidla cestujúci skladajú na bakšiš šoférovi. Bakšišné za upratanie izby nechávajte vždy ráno keď odchádzate z izby (na raňajky či na pláž) - na posteli. Upratovači Vám nič neukradnú nemusíte sa báť, dokonca ani peniaze Vám nezoberú zo stolíka prípadne iného miesta. POZOR! - PLATÍ VŠAK PRAVILO - VŠETKY PENIAZE, KTORÉ UPRATOVAČ NÁJDE HODENÉ  NA POSTELI SÚ JEHO! Takže pozor, na posteli nechávajte IBA tie peniaze, ktoré mu chcete dať. V bežných hoteloch úplne stačí 1USD denne, prípadne za dva dni.
    Ako a koľko bakšišného budete dávať - záleží len na Vás :)

     
  • Aby ste mohli platiť bakšišné už na Slovesku, prípadne inej východzej krajine si zadovážte drobné USD. Drobné USD sú najlepšou menou pre bakšiš. Hlavne majte veľa jednodolároviek!!! Pokiaľ ich nebudete mať, ťažko ich už v Egypte vymeníte - a z bakšišného sa nevydáva
     
  • Voda - pozor, vodu nepite z vodovodného kohútika, zásadne pite iba vodu BALENÚ!!! - Riskujete vážne žalúdočné problémy, tzv faraónovu pomstu. Táto sa prejavuje zvracaním, hnačkou, slabosťou, bolením hlavy ... no proste horor ... POZOR, V TOMTO PRÍPADE VÁM ŽIADNE NAŠE LIEKY NEPOMOŽU! Je nutné kúpiť si v lekárni alebo cez delegáta liek ANTINAL. Prípadne ešte jeden, neviem ako sa volá. Tento liek sa dá užívať aj preventívne, avšak poraďte sa o tomto s Vašim delegátom hneď na úvodnom sedení :)
     
  • Balená Voda - pokiaľ nemáte all inclusive, vodu si kupujete. Pozor - v Hoteli je balená voda aj 10krát drahšia ako v obchode. Preto je výhodné túto vodu si kupovať v miestnych obchodoch. Pozor, netreba ju do hotela vnášať príliš na očiach, nemajú to radi, ale pokiaľ si kúpite iba pár fliaš, nič Vám nepovedia. Radšej si ale kúpené fľaše prebaľte do ruksaku alebo inam, nenoste ich v igelitkách ktoré dostanete v obchode.Pokiaľ bývate v hoteli na samote a máte ďaleko do mesta, musíte si všetko kupovať v hoteli. Ak sa Vám to nepáči, zložte sa štyria na taxík, odíďte do mesta, a nakúpte si vodu tam.
     
  • Hygiena - pri sprchovaní Vám nič nehrozí, odporúčam však pri umývaní zubov používať taktiež balenú vodu na vyplachovanie úst - najmä pre citlivejšie povahy
     
  • Alkohol! - pozor, predaj alkoholu v Egypte je zakázaný! Výnimkou je Pivo, ktoré kúpite v obchodoch s nápojmi - nenájdete ho všade. Tvrdý alkohol alebo víno je však možné kúpiť iba na hoteli za drahé ceny - alebo v Dutty Free Shopoch v Naama Bay - avšak maximálne do 48 hod. po prílete do krajiny. Do Free Shopu musíte teda zobrať aj cestovný pas. Takže prípadne chúťky na alkohol si vybavte už na začiatku! :)
     
  • Strava - pokiaľ ste ubytovaní min. v štvorhviezdičkovom hoteli, nemalo by Vám nič hroziť. Samozrejme ak ste citliví, dávajte si väčší pozor na mliečne výrobky, prípadne koláče s mliečnou plnkou, alebo čerstvú a iba umytú zeleninu. Inak by stava mala byť v poriadku, prevažuje hydina a hovädzie - bravčové sa v Egypte nepodáva. Jooj ale pečivo a koláče sú super :)
     
  • Zjednávanie - no tak ... toto je v Egypte národným športom :) Uvedomte si jedno. V Egypte sa zjednáva zo všetkého kde nie sú uvedené pevné ceny - a niekedy dokonca aj tam! Zjednávajte cenu za taxík, zjednávajte cenu za handry, suveníry, množstevné zľavy atď .... Zjednávajte dokonca aj v lekárni za lieky. Hlavne - nebojte sa toho, nebudte nervózny, buďte v dobrej nálade, ale sebaistí!!! SEBAISTOTA!
    V Sharme obchodníci nie sú až takí hrozní ale buďte aj tak opatrní :)
    Budú Vás skúmať a preto sa snažte jednať slušne, ale na druhej strane ako majstri sveta - nedajte sa a uvidíte že výsledok sa dostaví.
    Nekupujte hneď v prvom obchode. Rázne ale slušne odbite obchodníka, že nechcete kúpiť tovar. Buďte priamy a nevyhovárajte sa na dôvody, ktoré nemáte dobre premyslené. Obchodník bude chcieť tie dôvody s Vami rozoberať len aby Vás zneistil a zdržal v obchode :)
    Uvedomte si že obchodník Vás už od začiatku odhaduje (napr. aj podľa toho koľko ste opálení - posúdi ako ste tu asi dlho :) ) a spravidla každá veta začína v angličtine: AHOJ, ODKIAĽ SI?, nasledne už pokračujú: JAK SE MÁŠ, SLOVENSKO JE PEKNÁ KRAJINA atď ...
    Obchodníci Vás oslovujú aj na ulici. Ak nemáte o nich záujem - nepozerajte im do očí, a rázne ich odmietnite, alebo im neodpovedajte, nebojte sa, neurazia sa :) Toto sa týka aj všetkých ostatných, ponúkačov taxi, tetovania a i...
    Pozor, obchodník Vám pri nákupe kľudne ako prvú cenu ponúkne cenu šialenú aj 250% premrštenú!!! :) Nebojte sa výrazne zjednávať. Napr. na cenu 200USD mu kludne ponuknite 10USD. Bude vyzerať urazene, a bude spominať ženu a deti ... a vy budete reagovať vyššou ponukou. Na konci sa možno nájdete niekde na sume 50USD a budete spokojní alebo sa nedohodnete.
    Pokiaľ sa na nejakej sume dohodnete, nemajte zlé svedomie - pokiaľ Vám obchodník tovar predal, neprerobil :) :) :)
      ... aj keď sa Vám bude zdať že ste práve urobili fantastický obchod :)
     
  • taxík - cena sa zjednáva vopred, až keď si dohodnete cenu, nechajte sa odviesť
     
  • v prípade, že si objednávate  výlet cez domácu cestovku, neplaťte im všetko vopred, dohodnite sa že polovicu zaplatíte až po absolvovaní výletu.
     
  • Kahira - piramidy - pozor toto hovorím tak zo srandy - odporúčam navštíviť WC ktoré majú pri pyramídach, tak to stojí za to! Videli ste Film Desperado? pamätáte na ten záchod za ktorým bola tajná gangsterská kancelária? ... tak niečo takéto Vás čaká aj pri dive sveta. Hanba :) Naopak pyramídy a sfinga sú nádherné, cestou pozorujete okolie a rozmýšľate o tom ako sa o tieto krásne výtvory miestni slabo starajú:( ... Rovnako zmiešané pocity budete mať aj z Národného múzea - nádherné artefakty, avšak žiadna kontrola klimatizácie, vlhkosti vzduchu a pod ... ale aj to je Egypt! POZOR, v Egyptskom múzeu je PRÍSNY ZÁKAZ VSTUPU S KAMEROU alebo FOŤÁKOM! Informujte sa u Vášho delegáta.
     
  • Káhira pyramídy - pozor, všeobecne v Káhire ale obzvlášť pri pyramídach si dávajte pozor na všetkých miestnych.
    • Nedávajte im do ruky foťák aby Vás odfotili - nevrátia Vám ho pokiaľ im nedáte bakšiš
    • Od žiadneho obchodníka nič neberte do ruky pokiaľ to nechcete kúpiť. Nebude to chcieť zobrať a bude od Vás žiadať peniaze.
    • Nedajte sa posadiť na Ťavu, ak nechcete za to zaplatiť - nebudú Vás chcieť zložiť pokiaľ nezaplatíte
    • Ak už chcete niečo kúpiť, plaťte drobnými a nedávajte im zbyťočne veľké peniaze - ak nemáte menšie peniaze, nech Vám obchodník dá do ruky tovar aj s výdavkom a až vtedy mu dávajte veľkú bankovku.
       
  • Dávajte pozor na peniaze - niektoré rôzne bankovky vyzerajú dosť podobne, nakoľko sú v takom hroznom stave, že ani skoro nevidíte ich hodnotu. Aby sa nestalo že namiesto 20Pound zaplatíte 100Pound.
  • Tvrdú menu meňte výhradne v zmenárňach!!! Tam sa nezjednáva, ale je vypísaný pevný kurz, spravidla všade rovnaký. Dostanete tam aj potvrdenku o výmene, túto si uchovávajte.
     
  • Pokiaľ chcete niečo kúpiť a máte iba tvrdú menu, zjednávajte sa už v tejto mene! Nezjednávajte sa v Egyptských Librách a následne budete chcieť zjednanú sumu prepočítať na USD. Radšej rovno povedzte že chcete platiť v USD  a zjednávajte v tejto mene.

Záver:

 Jooj to bolo dlhé, ale dúfam že ste našli aspoň niečo pre Vás užitočné, to bol vlastne aj cieľ tohto článku. :):)

Verím, že mnohí z Vás už tieto informácie poznáte, a bolo to pre Vás aj nudné čítanie. Je možné že dokonca s niečim - alebo aj so všetkým - nebudete súhlasiť, čo je úplne prirodzené, lebo celý článok je iba mojim skromným názorom :)

Dúfam však že tým, pre ktorých boli tieto informácie nové, som aspoň trochu priblížil atmosféru dovolenky v Sharm El Sheikhu a možno som im poskytol aj zopár praktických rád, ktoré sa im zídu.

Mne osobne sa táto dovolenka páčila. Bol som ubytovaný v hoteli Sonesta Beach a jedinou maličkou nevýhodou je rozľahlosť hotela, keď som musel prejsť hotelovými záhradami na pláž ... ale poviem Vám, vôbec mi to nevadilo lebo tie záhrady sú naozaj krásne.
Pokiaľ si nepotrpíte na naozajstný luxuz, s väčšinou hotelov v Sharme budete naozaj spokojní .... a to more ... koraly ... podmorský život ... treba to vidieť. Taktieť atmosféra krajiny je fascinujúca :)


Ak by aj vo Vašom prípade bola taká perfektná organizácia akú som mal ja, na tejto dovolenke si dokonale oddýchnete!

Dve záverečné informácie:

  • z Egypta je prísne zakázané vyvážanie prírodného bohatstva - v žiadnom prípade si neberte na spiatočnú cestu koraly, mušle a pod ... riskujete veľké nepríjemnosti!!!
  • v Sharm El Sheikhu je more pokojné a teplé - pokiaľ  sú pre Vás najdôležitejšie vlny - poobzerajte sa po inej destinácii

Zámerne nechcem verejne hovoriť, s ktorou cestovkou som cestoval, aby toto nebola reklama. Je to však známa cestovka a bol som s ňou spokojný. Ak budete túto informáciu chcieť, napíšte mi a rád Vám ju poskytnem.

Samozrejme, ak budete potrebovať nejaké ďalšie informácie, pokúsim sa oprášiť spomienky a pomôcť v rámci mojich možností:)

Huráááááá poďme už na nejakuuuu dovču :) :) :)

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Dovolenka | stály odkaz

Komentáre

  1. fiha tam som tiez
    este nebol :) a zaujimave fotky
    publikované: 09.06.2007 06:36:42 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Dobry tip
    Ďakujem za pekný článok, teraz si mi nasadil takého chrobáčika do hlavy ... dúfam že sa nebudeš hnevať ak sa ozvem s nejakými otázkami.
    papa.
    :)
    publikované: 09.06.2007 13:21:27 | autor: wendy (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. to bolo dlhe ...
    ... ale zaujimave, len tak dalej :)
    publikované: 27.06.2007 09:03:04 | autor: ptcruiser (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. SUUUPPPPEEEERRRR!!!!
    Milujem takéto úžasné opisy dovoleniek!
    Plánujem ísť na Sinaj budúci rok,myslím, že si ma správne ovplyvnil.Bola som už v Hurgade,a mám v pláne ešte si tam vyraziť, ale láka ma aj Sharm a výlety na Mojžišovu horu,do Jeruzalema a Petry.Len stále neviem ,kde si vybrať/Dahab,Sharm alebo Taba/poradíš? A tá správna cestovka, prezradíš?
    publikované: 30.06.2007 19:53:57 | autor: olise (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Super návnada, krásne zábery, išla by som hneď
    Spojenie reklamy s osobným zážitkom je bezkonkurenčné.
    Ani nechci vedieť koľkým som Tvoj príspevok poslala. Vďaka.
    publikované: 30.06.2007 21:12:29 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  6. RE: SUUUPPPPEEEERRRR!!!!
    Ahoj Olise, :)

    Som rad, ak ta moj popis dovolenky kladne ovplyvnil. Ci to bolo spravne, snad mi napises ked sa odtial vratis :)
    Naozaj si myslim, ze Sharm sa oplati vidiet takze moje odporucanie znie ... nevahaj :)

    Ohladne presneho vyberu lokality ... Sharm, Taba, Dahab ... naozaj neviem, nakolko nemam ako porovnat ... v Tabe a Dahabe som nebol. Vybral som si Sharm preto, lebo vsetci hovorili ze je to perla Sinajskeho polostrova, je odtial blizko z letiska, do Ras Mohamed ... a fakt ... potvrdzujem, je to perla Sinajskeho polostrova :)

    Nazov cestovky ti zasielam za chvilku e-mailom :)
    Papapa, a dik za kladny komentar :)

    --orp--
    publikované: 01.07.2007 10:17:18 | autor: orpheus (e-mail, web, autorizovaný)
  7. RE:Super návnada, krásne zábery, išla by som hneď
    marthabielska:
    :) dakujeeeem tiiiii za kladny komentar :)
    :) budem len rad, ak si clanok precitajuuuu a hlavne ak im pomoze pri vybere dovolenky :)
    pa
    --orp--
    publikované: 01.07.2007 10:25:47 | autor: orpheus (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Prosim o nejake info o Egypte
    Ku tomu vyletu na stvorkolkach treba ja nejaky vodicak? napr. medzinarodny ? to ide kazdy sam, pripadne s partnerkou na jednej stvorkole? Zaujimala by ma predsa ta cestovka s ktorou si isiel.... Dakujem pekne.
    publikované: 07.07.2007 21:51:41 | autor: Jany (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Este dodatok....
    Neda mi nedodat - PERFEKTNA RECENZIA........ kiezby bolo takychto pisatelov viac.....
    DAKUJEME
    publikované: 07.07.2007 21:53:16 | autor: Jany (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. názov spomenutej cestovky?
    tvoja recenzia ma skutočne zaujala...prosim pošli mi názov tej cestovky, s ktorou si tam bol. vopred ďakujem
    publikované: 09.07.2007 15:33:28 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Re: Jany - Prosim o nejake info o Egypte
    Ahoj Jany, prepac nebol som tu par dni tak reagujem neskor :)
    Takze na jazdu stvorkolkami nemusis mat ziaden vodicak. Stvorkolky su vacsinou univerzalne, robene su tak, ze mozes ist na nich sama, alebo aj s partnerom/kou. Niektore mozu vsak byt v horsom technickom stave, a napr. vie im zhasnut motor atd ... no s tym nic nenarobis, vyberaj si taku stvorkolku, ktora je aspon na pohlad ok :) Priprav sa ze ta vsak poriadne vytrasie a treba pevne drzat volant :) Ide sa v skupinach, nie je dobre byt vzdy na chvoste a ist velmi pomaly, lebo potom cela skupina musi na teba cakat ... :)

    No a nazov cestovky ti za chvilu zasielam do mailu ;)

    Papa a peknu dovolenku :)
    --orp--
    publikované: 09.07.2007 19:33:05 | autor: orpheus (e-mail, web, autorizovaný)
  12. RE: Peter - názov spomenutej cestovky?
    Ahoj Peter, dakujem za komentar :) nazov cestovky za chvilu zasielam do e-mailu :)

    pa --orp--
    publikované: 09.07.2007 19:34:45 | autor: orpheus (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Pochvala
    Ahoj Orpheus.
    Taky skvely clanok som uz dlho necitala. Takych recenzii a rad by mohlo pisat viac ludi. Vacsinou to je popisane v skratke ale tato tvoja bola fantasticka. Ja som to toto leto chystala do sheiku, konkretne v na zaciatku juna do crowne plaza, no nakoniec to padlo.A cez sezonu, neviem. Asi by som sa tam usmazila. To si asi netrufnem. Isiel by si do egypta na prelome jula a augusta? Nie je to az neznesitelne teplo?
    Este som ta chcela poprosit ci by si mi poslal tu cestovku, popr. aj link na ten hotel.
    Dakujem....a vela krasnych dovoleniek:)))))
    publikované: 18.07.2007 11:03:46 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. RE: POCHVALA
    Ahoj Mima,
    Dakujem ti za pochvalu, tesi ma ak si si v tomto clanku nasla nieco co sa ti bude hodit.
    V Crowne Plaza som bol, je to vyborny hotel, hotelovy areal sa terasovym sposobom zvazuje ku moru. Pozor, hotelova plaz je vsak podla mojho nazoru nie velmi vhodna pre neplavcov. Totiz zacina plytkou vodou ktora pokracuje takych 7 metrov (voda max. po kolena). Zrazu mas v okamziku hlbku aj nejakych 8 - 10 metrov. Ku koncu tejto steny ta ostraha plaze aj tak nepusti, lebo tam zacinaju koraly. Cize neplavec sa moze pohybovat vo vode cca po kolena max. 5 metrov od mora. Naopak do hlbokej vody sa ide po pontonovom mostiku. Musim vsak povedat ze pre tych co chcu snorchlovat je podmorsky zivot na tejto plazi super. Casto tam chodia aj jachty s turistami chtivymi snorchlovania a prave tu si urobia zastavku :)
    Obrazok plaze (ukazka toho co som pisal) som ti pripravil tu:
    http://www.reanet.sk/sharm/plaz_crown_plaza.jpg
    Niekde vedla je aj ina plaz, udajne pieskova ale neviem ci patri ku hotelu alebo nie ...

    V Crowne Plaza som bol zaciatkom juna a bolo krasne teplucko. V Sonesta Beach som bol zase na prelome augusta/septembra, tiez bolo teplo. V oboch pripadoch sa to dalo v pohode vydrzat ... neviem ti poradit, ale ja by som asi na prelome jula a augusta tam nesiel. tiez by som sa obaval prilisnych teplôt.
    Zalezi teda na tebe ci sa na to citis :)

    No a do mailu ti poslem este dnes aj nazov cestovky :)

    tak papa a peknu dovolenku

    --orp--
    publikované: 18.07.2007 21:02:34 | autor: orpheus (e-mail, web, autorizovaný)
  15. dakujem za super recenziu
    Ahoj, prave dnes sme si s manzelom zakupili dovolenku do hotela Prima Life Rehana..letime o tyzden...ideme aj s dvoma detmi..obavam sa trosku toho tepla..ale bolo mi povedane ze sa to da zvladnut..jedine co ma trosku desi je ten pristup do vody..mne staci aj bazen:)))..ale muz so starsim synom sa tesia na snorchlovanie..este raz dakujem..bolo to super citanie..ani som nedychala:)))..vela cennych rad..pa
    publikované: 24.07.2007 20:57:11 | autor: jajarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. krasne
    Dakujem velmi pekne za tak podrobny a hlavne prakticky popis.Mas uzasny dar opisu.
    Len jedna otazocka.Ako je tam po veceroch?Boli sme v Turecku a tam vzduch stal,ani vanok .Z nas pot doslova kvapkal/mozno trosku nechutne,ale pravdive/
    Este raz dakujem a vela krasnych zazitkov z buducich dovoleniek.
    Juj!zabudla som.Chystame sa v septembri.Len do ineho hotela.
    publikované: 10.08.2007 15:22:04 | autor: sqela (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. RE: DAKUJEM ZA RECENZIU
    Ahoj Jajarka :)
    Ospravedlnujem za oneskorenu reakciu, bol som dlhsie mimo pocitaca ale uz som tu :).
    Myslim si ze sa mate vsetci na co tesit, pokial bude hotel ok pridete si na svoje aj s bazenom aj so snorchlovanim.
    A neboj, teplo sa tiez da vydrzat.
    Peknu dovolenku a drzim palce aby vysla podla tvojich predstav :) :) :)
    papa --orp--
    publikované: 14.08.2007 15:08:29 | autor: orpheus (e-mail, web, autorizovaný)
  18. RE: KRASNE
    Ahoj Sqela, Dakujem za kladnu reakciu, som rad ze sa ti clanok pacil :)
    Vsetky vecery boli teple ani raz som nepotreboval nic na dlhe rukavy (iba v autobuse ked sme isli do Kahiry - klima). Spravidla pofukuje mierny vetrik, ale nic moc ... my sme objavili jednu super kaviaren hore na streche jednej budovy s nadhernym vyhladom, tam bolo super ... bolo citit prijemny vanok :) urcite aj vy nieco vymyslite :)

    papa, a krasnu dovolenku zelam :) dufam ze vyjde podla predstav ;)

    papa --orp--
    publikované: 14.08.2007 15:14:18 | autor: orpheus (e-mail, web, autorizovaný)
  19. egypt
    Dovolená Sharm el Sheikh je opravdu nezapomenutelná, rád ta jezdím
    publikované: 10.12.2013 12:15:39 | autor: Karel (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Dovolená Egypt
    Hmm pěkná dovolená a pěkný resort v Egyptě už jsme byli 1 v Hurghade a pak 2x ve Španělsku. A pokaždé jsme letěli z Prahy Ale egypt lepší našli jsme si parking tady přes ten srovnavač parkovišť https://parkingunit.com zabalili sakypaky dojeli do Prahy tam nechali auto a letěli a vždy super dovolená.
    publikované: 27.03.2020 16:38:51 | autor: Karel (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Jaké plavky k moři
    Dobrý den, léto chci prožít u moře, ale mám dilema jaké plavky si mám pořídit, dvoudílné či jednodílné, nevím. Na netu na webových stránkách
    https://miorio.cz/291-tankiny jsem objevila tankiny, které se opravdu líbily. Ale nemám s těmito stránkami vůbec žádnou zkušenost. Jestli někdo z Vás ano, poraďte. Děkuji a přeji hezký den. J
    publikované: 02.05.2022 19:39:49 | autor: Julia (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Krásná postava do plavek
    Ahojky, po dětech jsem měla problém se svým poprsím. Proto jsem dala upravit si je na https://nova-prsa.cz/modelace-prsou-po-porodu/ , už nebudu mít problém sehnat plavky a můžem z rodinou jet k moři do Egypta. Pěkný den .
    publikované: 22.06.2022 17:27:06 | autor: Nancy (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014